Sint-Pieters-Leeuw.eu – 5 Oktober 2019

Sint-Pieters-Leeuw.eu – 5 Oktober 2019

FEESTELIJKE OPENING REVALIDATIESPEELTUIN INKENDAAL

 

VLEZENBEEK: – Na maanden van hard werken en nieuwsgierig wachten, is het eindelijk zo ver. De gloednieuwe revalidatiespeeltuin van de ziekenhuisschool van Inkendaal is klaar.

“Een plek waar revalideren, leren en spelen hand in hand gaan”
Revalidatieziekenhuis Inkendaal in Vlezenbeek stelde op 4 oktober de gloednieuwe revalidatiespeeltuin van haar kinderrevalidatie voor tijdens een feestelijke opening waarop ook leerkrachten, medewerkers, sponsors, kinderen en hun ouders aanwezig waren. Vele jaren van voorbereiding en werken resulteerden in een bijzondere buitenlocatie van 2000 m², helemaal op maat van de jonge revalidanten en perfect in harmonie met de groene omgeving.

Unieke ziekenhuisschool
Inkendaal is meer dan een ziekenhuis waar mensen ambulant of gehospitaliseerd behandeld worden. Het revalidatieziekenhuis herbergt ook een ambulante werking met geïntegreerde ziekenhuisschool die erkend is door het Departement Onderwijs en uniek is in haar soort in Vlaanderen. Dagelijks maken in de “partiële daghospitalisatie”, zoals de ambulante werking officieel heet, meer dan 100 medewerkers een wereld van verschil voor meer dan 80 kinderen tussen 1 en 18 jaar. In de partiële daghospitalisatie volgen de jonge revalidanten les in ‘revaklassen’ en kunnen ze ook rekenen op medische opvolging en een therapeutisch programma op maat. Vanzelfsprekend is het gebouw volledig aangepast aan de kinderen met bijzondere noden. Nu kunnen de kinderen zich ook buiten uitleven in een eigentijdse, veilige en uitdagende revalidatiespeeltuin.

Doordacht teamwork resulteert in 2000 m² speelruimte
Het idee voor de revalidatiespeeltuin dateert van 2008. Zorgverleners en leerkrachten droomden ervan om het groene domein rond de gebouwen gedeeltelijk te ontwikkelen tot een veilige speelruimte, toegankelijk voor stappers en rolstoelgebruikers. Drie jaar na de eerste spadesteek is de revalidatiespeeltuin nu gebruiksklaar.

Het lange doorlooptraject heeft meerdere redenen. Binnen Inkendaal ging een team van medewerkers uit verschillende disciplines weloverwogen te werk. Steeds bekeken ze de plannen en toestellen door een therapeutische bril en met het oog op de noden van de doelgroep. Ook financieel waren er uitdagingen. Inkendaal kreeg via AGIOn een budget van 300.000 euro ter beschikking. Steunacties van verschillende organisaties en sponsors maakten het financiële plaatje rond.

Spelen, leren en revalideren in een veilige, groene en plezante omgeving
Het resultaat is een veilige en duurzame speelomgeving van 2000 m² in een prachtig groen kader. De inrichting van de speelruimte is perfect in harmonie met de glooiing van het domein. Zo staan de speeltoestellen zowel op de top van de helling als beneden op de speelplaats. Beneden kunnen de kinderen terecht in een speelwinkeltje en een wasstraat. Via een tunnelnet, aangepaste glijbaan, rolstoelopgang en trap wordt de hoogte op een speelse manier overbrugd en kunnen de kinderen naar de speeltuin bovenop de helling. Daar wachten hen een evenwichtsparcours, een houten speelboot, muziekpanelen en lachspiegels. De rolstoelschommel is de kers op de taart.

Leren, spelen en revalideren gaan in onze revalidatiespeeltuin hand in hand. Zo laten we onze leerlingen ook buiten in een speelse omgeving therapeutisch grenzen verleggen”, zo besluit algemeen directeur Sofie Blancquaert.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site! Google+